Bevrijding op de racefiets

Het is vandaag 5 mei 2019, Bevrijdingsdag, maar ook de dag van de zoveelste (8x) Servais Knaven classic, het voortborduren van de toenmalige renner die in Etten-Leur destijds afscheid nam van de wielersport. Nu is hij een belangrijke sportdirecteur van het huidige Ineos (voormalig Sky) team, kortom voor Etten-Leur voor altijd een kanjer. Het weer op deze dag valt een beetje tegen, het is vrij koud en af en toe kondigen buitjes aan dat de kans op nattigheid niet ondenkbaar is. Maar niet getreurd, ´s morgens vroeg staan al diverse liefhebbers klaar bij het startpunt aan het Trivium, bikkels dus. Gisteren, zaterdag 4 mei hebben vrijwilligers nog de route uitgepeild zodat allen die starten de juiste weg en afstand kunnen volbrengen. Goed ingepakt, sommigen toch met blote armen, benen gaan de uitdaging aan, ze lijken wel op Servais in zijn goede tijd toen hij P-R won. Aangekomen op de startplaats aan het Trivium, zo rond 11.00 uur, is het nog vrij stil, qua ´arrivals´ dan, velen zijn nog onderweg. Uit het relaas met de organisatoren blijkt dat het, ondanks het koude en winderig weer, met soms een buitje, gelukkig toch een positieve dag gaat worden. Servais zelf is met zijn ploeg in Yorkshire, maar moeder de vrouw Natascha was wel aanwezig. Langzamerhand komen de vroeg vertrekkers binnen gerold, de smalle bandjes zoeven het Trivium op waar ze worden opgevangen met een bord heerlijke pasta. Fris en fruitig stappen ze af, zo te zien hebben ze weinig last gehad van de kou en de wind. Sommigen in groepsvorm, een eenling die er op de laatste meters een snok aan geeft, een flyer waardig. Met goed weer en hogere temperaturen is het een pracht zicht met al die kleurrijke outfit, vandaag zijn de beenstukken en regenjasjes het ´uitzicht´. Maar toch, zo rond 11.00 uur als de inschrijvingen sluiten hebben zich toch ruim 700 diehards voor ´de omloop´ gemeld, dat mag gerust een prima resultaat genoemd worden met dit weer. Diverse verhalen van finishers gaan rond, waarbij ze van alles aanhalen van ´uitgewoond´ tot valpartijen, van wieltjeszuiger tot zwiepers. Kortom als je er zo langs loopt en luistert dan ontdek je de ware liefhebber, weer of geen weer, wind en regen deren niet. Het is in ieder geval niet te hopen dat de noeste arbeid van de vrijwilligers, die gisteren de routebordjes hebben uitgezet e.d. teleurgesteld worden. Dit door de wind en niet uit te sluiten is dat ´vandalen´ het leuk vonden om de bewegwijzering te verknallen, hopelijk is daarom niemand verkeerd gestuurd, dat verdient deze organisatie niet

Het blijft een ware lust om al deze niet broodfietsers, aan het werk te zien, ware beschermers van de mooie wielersport. Deze 8 van de SKC kan worden bijgeschreven als, wellicht, de koudste, maar toch succesvolle editie, de dames en heren kunnen tevreden terugkijken. Wat ook zo mooi is als je zo rond loopt is, dat, nadat het groot verzet is rondgedraaid, er al liefhebbers zijn van Leffe blond, zo rond het tijdstip van 11.00 uur. Maar dat is geen uitzondering, bij onze zuiderburen is dat de gewoonste zaak van de wereld, wellicht kwamen deze genieters wel van over de grens. Het plein begint langzamerhand steeds voller te stromen, het lijkt wel een echte koers, echte kleppers dus die de racefiets koesteren. De ´koerscommissie´ziet het met pretoogjes allemaal aan, hun ´grande Boucle ´ heeft weer geschiedenis geschreven. Ik heb er maar weinig gezien die er helemaal door heen zaten, dat noemen ze in wielertaal ook wel naar de andere kant van de wolken gaan. Neen, het zijn beslist geen pannenkoeken die de tocht hebben doorstaan. De pedaalliefde zorgt er wel voor dat de wielersport hoog in het vaandel blijft staan, super benen of niet, ´vive le velo´ ook hier. De dag zit er bijna op, de tap en de maaltijden worden met alle plezier aangedaan, de verkeersregelaars en al die andere medewerkers verdienen een groot compliment, ook deze dapperen verdienen de bonificatie, in welke vorm dan ook. De muziek van feestkapel Sjubokz verhoogt de sfeer, het kan niet meer stuk vandaag, lang leve de SKC, for ever and ever (beetje overdreven, maar goed).

Op naar 21 juni, de start va de ZLM-tour op het Raadhuisplein hier in Etten-Leur en niet te vergeten de profronde op 18 augustus a.s. in het centrum. De cadans naar deze pracht edities is vandaag opgedaan bij de SKC en daarom ´en danseuse´ naar juni en augustus, dat kan niet meer misgaan.

Hans Meesters

Foto : A.v.d.Wijngaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Servais Knaven Classic op social media