door Hans Meesters

Servais Knaven heeft wat met Etten-Leur en met kasseien. In het hartje van de West-Brabantse gemeente reed de ex-prof zijn laatste wedstrijd, maakt hij op 17 augustus 2014 zijn rentree door op de tandem aan de tijdrit van de profronde van Etten-Leur mee te doen. En van het Trivium Hotel & Spa is op zondag 4 mei 2014 reeds de derde editie van de Servais Knaven Classic.

Knaven won in 2001 Parijs-Roubaix, de koers waaraan hij 16x deelnam. In 2003 greep hij in Bordeaux een etappezege in de Tour de France. Na zijn fietsloopbaan werd hij ploegleider, achtereenvolgens bij Milram en nu bij team Sky, de ploeg van Chris Froome, Richie Porte en Bradley Wiggins .

Servais was een renner die heel veel werk voor zijn ploegmaten opknapte en daarvoor later enkele keren de beloning, die hij verdiende. Servais was een graag geziene gast en was een voorbeeldige prof, Zijn opofferingsgezindheid was onvoorstelbaar groot en de ontelbare keren dat hij zijn kopman naar de voorste linies bracht door hard door te trappen maakten hem tot superknecht.

Vader Knaven had bij de aangifte van de geboorte van de jonge telg, zoals Evert de Moor schreef, een kleine black out, want zijn roepnaam Servais kwam er niet in voor. Hij heet eigenlijk Henricus, maar wie maalt daar nou nog om. Het heeft er een tijdje naar uitgezien dat hij wellicht doctorandus, doctor of professor in de economie zou worden, want de studie aan de Tilburgse Universiteit beviel hem wel. Echter hij stopte ermee, want het professionele wielrennen kreeg toch de prioriteit. Zoals bekend is zijn vrouw Natascha ook een ex wielrenster. En of de duvel er mee speelt, ze kregen samen vier dochters, samen met Natascha dus 5 vrouwen in een huis.

Van de vele wedstrijden blijft  Parijs-Roubaix de mooiste. Op de historische wielerbaan mocht hij na de rit door de modder de symbolische `kinderkop`  omhoog houden. Enige jaren later werd Servais lid van de orde van Oranje Nassau, een ere titel vanwege zijn verdiensten voor de wielersport, dik verdiend.

Na 15 jaar “brood en spelen` kondigde hij in 2010 zijn laatste deelname aan Parijs Roubaix aan bij Wilfried de Jong en tevens deelde hij mede zijn fiets aan de wilgen te hangen. Dat moest gebeuren tijdens de profronde van Etten-Leur, de plaats waar hij zo graag koerste. Ik sprak hem hierover destijds nog tijdens het nationale kampioenschap individuele tijdrit in Oudenbosch. "Altijd gezellig daar en een prima organisatie met veel en enthousiast publiek",  waren zijn woorden.. En zo geschiedde dus. Op 39 jarige leeftijd, op 15 augustus 2010, voor de laatste maal in Etten-Leur koersen. Hij besloot met een tweede plaats in het omnium. Vele oud renners, ploegmaten en ploegleiders waren bij zijn afscheid aanwezig, het werd een stevig feest in Etten-Leur.

Enige maanden later werd hij dus ploegleider, maar het wielercomité kon geen afscheid nemen van hem en stelde voor om een recreatieve toertocht met zijn naam op te zetten. Gezien zijn binding met Etten-Leur en het prachtige `adieu` was dat geen probleem en in 2011 vond de eerste Servais Knaven Classic plaats. Het werd een groot succes, vele toerrijders namen deel, en staken vervolgens hun lofuitingen niet onder stoelen of banken.

Dit jaar 2014, alweer voor de derde maal dus op 4 mei vanaf het Trivium hotel met speciale aandacht voor het goede doel, namelijk de bestrijding van de dodelijke spierziekte ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Voor deelname en andere wetenswaardigheden kun je de website www.servaisknavenclassic.nl  raadplegen.

 

Hans Meesters

De Servais Knaven Classic op social media